Így látnak a kutyák

A kutya és az ember látóképessége közötti eltérések befolyásolhatják az etológiai kísérletek eredményét - állapította meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének legújabb kutatása.

Az elmúlt 25 évben a kutya a kognitív etológiai kutatások egyik legnépszerűbb alanyává vált, döntő részben az ELTE Etológia tanszékén működő kutatócsoportnak köszönhetően. A kutyákat rendszerint olyan feladatok elé állítják a tudósok, amelyekben látás alapján kell dönteniük, választaniuk. A kutya látása azonban számos tekintetben eltér az emberétől, hiszen rokonságát tekintve olyan ragadozók csoportjába tartozik, amelyek többnyire mozgó prédára vadásznak, ráadásul sokszor gyenge fényviszonyok mellett.

A vakvezető kutya jóval több, mint egyszerű házi kedvenc: fontos feladatot lát el vak vagy gyengénlátó gazdája mellett, segíti a mozgásban, és megóvja a veszélyektől. Ezért a megfelelő állat kiválasztásánál igen körültekintőnek kell lenni. Részletek itt.

A két faj látása eltér többek között az észlelt színekben (a kutya kevesebb színt tud elkülöníteni), a felbontásban (a kutya homályosabban lát), és a kontrasztérzékenységben is, vagyis a kutya kevésbé kontrasztosan lát. Bár ezt régóta tudják, az etológiai kísérleteket szinte kizárólag az emberi látásra alapozva tervezik. Ez gondot okozhat, ha a feladat apró részletek észlelését, követését igényli.

Számítógéppel modellezték a kutyák látását

Az Etológia Tanszéken Pongrácz Péter egyetemi docens témavezetésével Péter András PhD-hallgató olyan számítógépes programot készített, amely a kutya által látott képet modellezni tudja fényképeken úgy, hogy az említett három paramétert - színt, kontrasztot, felbontást - figyelembe veszi a jelenlegi ismeretek alapján. A kutatók ezután felvételeket készítettek, amelyeken a kísérletvezető karral, fejfordítással, vagy csak oldalra pillantással jobbra vagy balra mutat.

A kutya látása számos tekintetben eltér az emberétől

A felvételeket ezután eredeti, vagyis ember által észlelt, valamint az algoritmussal kutyalátást szimuláló módosításokkal mutatták be 25 férfinek és 25 nőnek. A résztvevőknek el kellett dönteniük, merre jelez a kísérletvezető. Azt akarták kideríteni, hogy befolyásolja-e a döntés sebességét és pontosságát, hogy a kép minősége megfelel a számunkra elvártnak, vagy attól jelentősen eltér abba az irányba, amelyet feltételezések szerint a kutya lát. 

Nehezen követik a szempillantást

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők lassabban és kevésbé sikeresen oldották meg a feladatot, amikor a képen látható ember csak a szeme elfordításával jelezte az irányt, mégpedig abban az esetben, amikor a felvételeket a kutyalátás szimulációjával mutatták nekik. Ha megvizsgáljuk, hogy a kutyák hogyan teljesítenek a kísérlet "élő" változatában, kiderül, hogy az állatoknak is a szempillantás követése okoz legtöbbször gondot.

A-vitamin-hiány: ezek a tünetek A-vitamin-hiány: ezek a tünetek Ez most piros vagy rózsaszín? Ez most piros vagy rózsaszín? Mit együnk a jó látásért? Mit együnk a jó látásért? Így előzhetjük meg, hogy kiszáradjon a szemünk Így előzhetjük meg, hogy kiszáradjon a szemünk

Az Etológia Tanszéknek a Behavioural Processes című folyóiratban megjelenő új tanulmánya rávilágít, hogy több figyelmet kellene fordítani a kutya és ember látóképessége közötti eltérésre, ha a kísérleti feladatban a négylábú résztvevőknek finom részleteket kell elkülöníteniük.

 Az ELTE Etológia Tanszékéről Pongrácz Péter, Ujvári Vera, Faragó Tamás, Miklósi Ádám és Péter András vett részt a kutatásban.

Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/igy_latnak_a_kutyak/20170411112117