Általános tudnivalók az etetésről

Mielőtt a kiskutyát hazahozzuk otthonunkba, kérdezzünk rá, hogy korábban milyen táplálékkal etették. A tenyésztőtől vagy a menhelytől, ha lehetséges, akkor vásároljunk 1-2 hétre elegendő táplálékot, ami arra elegendő, hogy beszerezési forrást találjunk a élelem továbbetetéséhez vagy ha úgy döntünk, hogy nem folytatjuk a további táplálék etetését, úgy az átálláshoz időt kell biztosítani kiskutyánknak.

Az elválasztás után a kölyökkutya emésztőrendszere még éretlen. Ekkor a kölyök még nem képes nagy mennyiségű eleséget hasznosítani. Ha ezt a sérülékenységet figyelmen kívül hagyjuk, a kölyökkutyáknál könnyen jelentős emésztési rendellenességek – például hasmenés – alakulhatnak ki. Négy és 12 hetes kora közötti időszak a legkritikusabb a kiskutya immunitásának szempontjából. Az anyától szopáskor kapott úgynevezett “föccstejjel” az immunitás fokozatosan csökken, miközben a kölyök saját védekező rendszere még nem alakult ki teljes mértékben. A növekedés során a kölyökkutya energiaszükséglete nagyobb, mint a felnőtt állatoké, az energia felvételét szigorúan szabályozni kell az elhízás és a túlsúly által előidézett ízületi problémák veszélyének elkerülése érdekében. A kölyökkutyának életkorától és felnőttkori testsúlyától függően naponta akár háromszori, előre meghatározott időpontokban történő etetésre van szüksége. 

Kölyök kora és felnőttkori súlya

Etetés gyakorisága

Kistestű fajták (10 kg alatt*)

4 hónapos korig

3-szor naponta

4-10 hónapos korig

2-szer naponta

10 hónapos kortól

1-szer naponta

Közepes testméretű fajták (10-25 kg*)

6 hónapos korig

3-szor naponta

6-12 hónapos korig

2-szer naponta

12 hónapos kortól

1-szer naponta

Nagytestű fajták (26-44 kg*)

6 hónapos korig

3-szor naponta

6-15 hónapos korig

2-szor naponta

15 hónapos kortól

1-szor naponta

Óriás testű fajták (45 kg felett)

8 hónapos korig

3-szor naponta

8-24 hónapos korig

2-szer naponta

24 hónapos kortól

1-szer naponta 

* Felnőttkori testtömeg, nem tévesztendő össze a kiskutya etetéskori súlyával.

A kölyökkutyának a növekedés során végig olyan táplálékot kell kapnia, amely kielégíti speciális igényeit. Ezek az igények eltérnek a kifejlett kutya igényeitől és elsősorban a kölyök növekedési erejétől függnek, amit viszont a kölykök felnőttkori testmérete határoz meg. Egy kistestű kutya például 10 hónapos korára eléri felnőttkori testsúlyát, ekkorra meghússzorozzák születési súlyukat, például törpe schnauzer, yorkshire terrier, törpe uszkár, tacskó stb. Az óriás testméretű kutyák viszont 18-24 hónapos korukig folyamatosan nőnek, és erre az időre testsúlyuk eléri a születési súlyuk 100-szorosát, például bernáthegyi, német dog, angol masztiff, ír farkaskutya stb. Ezért a hosszú növekedési periódussal rendelkező nagyobb testű kutyák esetében el kell kerülni a gyors és túlzott mértékű súlygyarapodást annak érdekében, hogy csökkentsük a még éretlen ízületekre nehezedő túlzott terhelést, mivel ez felnőtt korban csont- és ízületi rendellenességekhez vezethet.