Ápolási kellékek

Néhány alapvető ápolási cikkre is szükség van. Ezek típusa leginkább a kutya szőrzetétől (hosszú vagy rövid) és kondíciójától függ. Szükség lehet körömvágó-eszközre, kefére, fésűre, kullancseltávolító csipeszre és kutyasamponra. Hasznos lehet még a kutyafogkefe és a kutyafogkrém.

Kétféle körömvágó létezik: az egyik az olló, a másik a guillotine elven működik. Mindig olyat használjunk, amelyeken van biztonsági távtartó, így véletlenül sem tudunk túl sokat vágni a karomból.

A kefék készülhetnek hagyományos sörtéből, vékony fémtűkből vagy gumiból. A ritka fogú kefét hosszú szőr ápolásához használhatjuk, amelyeknek sűrű aljszőrzetük van, különösen a vedlés időszakában. A vékony, rövid szőrzetű fajták szőrzetéken kefélésénél jó szolgálatot tesz a kesztyűkefe.

A fémfésűk minden bizonnyal a legkedveltebbek. Léteznek vékony és vastag fogú kivitelben, és van olyan is, amelyeknek fogai forgathatók.

Kutyasamponok széles választékban kaphatók. Ne használjunk a kutya fürdetésére embereknek készült terméket, tisztítószert, mosóport vagy fertőtlenítőt, mert ezeknek pH értéke nem kedvező a kutyák szőrzetének és bőrének, a vegyi anyagok károsodást is okozhatnak.

A kutyák számára készült kutyafogkefék nagyon puhák, és megtört alakjuk lehetővé teszi, hogy elérjük velük a hátsó fogakat is. A gyűszűfogkefét az ember az ujjára húzhatja, így jobban körbe lehet dörzsölni vele az ínyt.

Fontos, hogy csak a kutyák számára készült fogkrémet használjunk. Az embereknek készült fogkrémek íze kellemetlen a kutyák számára. A kutya fogrémek több ízben kaphatók, például lehetnek natúr, csirke vagy májízűek.