Bőr és szőrzet

A kutya bőre és szőrzete tükrét adhatja az egészségének, hiszen ezek beteges kinézete első jele lehet egy későbbi problémának. A bőr fizikai védettséget nyújt a külső szennyeződésektől és egyenletesen tartja a testhőmérsékletet. Felfogja a környezeti hatásokból származó ingereket, például hő-, illetve kényelemérzetet. A bőr érzékeny a fájdalomra, és ez adja az első jelzéseket a külső világról. A szőrzet fajtánként és egyedenként nagyon eltérő lehet. Így fordulhat elő, hogy néhány kutya teljesen szőr nélkül fejlődött ki. A mexikói szőrtelen kutya vagy a kínai meztelen kutya veleszületett szőrtelensége genetikai mutáció eredménye, amelyet később a szelektív tenyésztéssel rögzítettek.

A kutya bőre két főrétegből épül fel – a hámrétegből és az irharétegből. Az epidermis a sejtek külső rétege, amely mindig megújul, hiszen folyamatosan elhal és lehámlik. Az epidermis alatt helyezkedik el az irha, amely erős, rugalmas és közvetlen idegi és vérkeringési kapcsolatban van a felső bőrréteggel. A szőr az epidermis alsóbb rétegéből, a szőrtüszőkből nő ki kis réseken keresztül, amelyen a kutya esetében egyszerre több szál is kibújhat. Némelyik szál vékonyabb és hosszabb, mint a többi, ezek alkotják a fedőszőrzetet. Az irharétegben lévő faggyúmirigyek olajjal töltik fel a szőrtüszőt, hogy rugalmasan tartsák a bőrt és biztosítsák a szőrzet fényét. Az izzadságmirigyek és a verejtékmirigyek szintén az epidermiszen keresztül nyílnak. Ezek a kutya talpán illetve a füljáratokban találhatóak. Velünk, emberekkel ellentétben a kutyák a legtöbb hőt nem izzadással, hanem lihegés során adják le.

A vastag talppárnák és a karmok egyaránt a bőr módosulásainak tekinthetők, ugyanis még a karmokat felépítő anyag is megegyezik a felhám anyagával. A mancsokon vastag, erős epidermisz eredetű réteg alakul ki, amely a hőmérséklet változásaira és az érintésre kevésbé érzékeny, mint a többi bőrfelület. A talpakat izzadtságmirigyek óvják meg a kiszáradástól. A verejték akkor képződik, amikor a kutyának hűtenie kell magát, valamint ha stressz éri.

A kutya szőre ciklikusan nő és hullik. Egy adott szőrszál vagy növekszik éppen, vagy átmeneti fázisban van, vagy pedig pihenő szakaszban. Csak akkor hullik ki, mikor már egy új növekszik helyette. A vedlés általában tavasszal következik be, amikor nincs már szükség a vastag bundára, illetve ősszel, amikor a kutya megkezdi a téli szőrzet növesztését.  A lakásban tartott kutyáknál a téli fűtés megzavarja ezt a ritmust, ott a vedlés állandósulhat.