Etetési tanácsok

A természetben minden állat megdolgozik azért, amit megeszik. A kutyák esetében ez a táplálékkereső vándorlást, zsákmányfogást jelenti. Mi is megteremthetjük ezt az érzést a kutyánk számára, ha etetés előtt egy jó nagyot sétálunk vele. Etetés után ne mozgassuk kutyánkat, az etetés mindig séta után történjen. Azzal, hogy megdolgoztatjuk egy kicsit eves előtt, lehetővé tesszük számára, hogy természetes ösztöneivel összhangban élhessen.

Az etetés izgatottsággal párosul. A legtöbb gazda izgatottan beszél és gesztikulál etetéskor, amivel a kutyában is felfokozott izgatottságot teremt. Az izgatott állapotban lévő kutyát nem szabad étellel jutalmazni. Ültesse le a kutyát, miközben az ételét készíti, ne engedje, hogy nyugtalanul ön körül kotnyeleskedjen. Etetés előtt és közben maradjon nyugodt, ás akkor adjon a kutyájának enni, ha ő is nyugodt és türelmesen várakozik. A kutyák hajlamosak nyugtalan, territoriális vagy agresszív viselkedésre, amikor a hasukról van szó. Fontos, hogy evés közben az etetőtálat bármikor elvehessük előle, ne morogjon ránk, ezért gyakran tegyük ezt meg gyakorlásképpen.

Ha nem eszi meg az elé tett teljes adagot és otthagyja az etetőtálat, akkor vegyük el előle, ne járhasson rá folyamatosan, amikor megéhezik, majd a következő étkezésnél jóllakik. Fontos, hogy rendszert vigyünk az etetésekbe. Etetés után mossuk ki az etetőtálat, mindig tiszta tányérba kapja a következő étkezéskor az élelmet.

Etetéskor rendszeresen cseréljük ki a itatótálban lévő ivóvizét. A vízcsere alkalmával mindig mossuk ki az itatótálat. Mindig hideg vizet adjunk neki. Amennyiben lehetséges és anyagi helyzetünk megengedi, ne csapvizet adjunk neki, hanem alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet.