Házirend

Bár nagyon fontos, hogy ne félemlítsük vagy ijesszük meg az új jövevényt, mégis vannak alapvető házi szabályok, amelyeket már a kapcsolat elején be kell tartanunk, mert ez is állandóságot és így biztonságot nyújt a kölyökkutyának. A gyerekekhez hasonlóan a kutyáknak is tudniuk kell, hol van a határ. Bármilyen szabályokat vagy határokat is szeretnénk elfogadtatni, ne feledkezzünk meg az első törvényszerűségről: amilyen a kezdet, olyan lesz a folytatás.  

Sokkal könnyebb előre megfogalmazni a szabályokat, mint a bekövetkezett gondok alapján később korrigálni. Itt a legfontosabb szabály a következetesség! Olyan nincs, hogy valamit egyszer lehet, aztán nem, az egyik családtag engedi, a másik nem. A családon belül beszéljük meg, hogy mit engedünk, és mit nem a kutyának és mindenki ehhez tartsa magát, ne legyenek kivételes helyzetek. Ha nem vagyunk következetesek, akkor a kutya sohasem lesz képes megérteni, hogy mikor, milyen helyzetekben lehet, vagy nem lehet bizonyos dolgokat csinálni, így folyamatosan azt fogjuk érezni, hogy nem fogad szót a kedvencünk és állandóan próbálkozik. Ha érzi a gyengeségünket, akkor folyamatosan próbálkozni fog, hogy elérje a célját, és ha engedünk neki, akkor a legközelebbi tiltásunkat nem fogja komolyan venni.

Néhány házi szabály a teljesség igénye nélkül:

- Ha a kutya ugrálva üdvözöl minket, ne figyeljünk rá, forduljunk el. Várjuk meg, amíg megnyugszik, majd ez után dicsérjük, jutalmazzuk meg, ha mindezt ugrálás nélkül teszi!

- Csak nyugalmi állapotban etessük, várjuk meg, amíg nyugtalansága csillapszik, utána tegyük le elé az ételt!

- Ne etessük a kutyát az asztalról, mert ezzel kéregetésre bátorítjuk.

- Mindent tegyünk a helyére! A széthagyott dolgokat fogja a kutya legelőször megtalálni például a szennyes ruhát, a gyerekjátékokat és a fontos iratokat!

- Megfelelő tárgyakat használjunk a játékokhoz: ne papucsot vagy cipőt! Ha a cipőnkkel, papucsunkkal játszik, akkor hogy várjuk el tőle, hogy ne tegyen kárt az aktuálisan hordottakban?

- Szóljunk rá, ha olyan tárgyakat kezd rágcsálni, amit nem szeretnénk!

- A szőrápolását csak akkor kezdjük el, ha nyugodt állapotban van, egy izgatott kutya szőrápolása szinte lehetetlenséggel egyenlő!

- A család minden tagja vegyen részt a nevelésben, az etetésben, az ápolásban, a sétáltatásban!

- A bútor az embereké! Ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk ne a földön feküdjön, akkor jelöljünk ki neki egy helyet, lehet az akár egy fotel is, vagy vegyünk külön neki kutya olyan fekhelyet, ahol az emberhez hasonlóan pihenhet! Ne engedjük, hogy a kanapénkat kénye-kedve szerint uralja!