Ismerkedés a kiskutyával

Az új kölyökkutya hazaérkezése izgalmas esemény minden érintett számára. Hetekbe, hónapokba telhet, amíg a kutya és az ember véleményt alkot egymásról, és kitapasztalja, hogy bizonyos helyzetekben miként viselkedik a másik. Sok problémát és félreértést kerülhetünk el, ha előre megtervezzük kapcsolatunkat és viszonyunkat a kiskutyával. Mielőtt kapcsolatba kerülünk a kiskutyával, olvassunk szakkönyveket vagy nézzünk utána az interneten a kutyatartás szakirodalmának. Még tapasztalt kutyatartóknak sem árt tájékozódni.

Ha az új jövevény kölyök, akkor az első változás, amivel szembe kell néznie, az anyja és a testvérei elveszítése. Még ha van is egy másik kutya a háznál, annak idegen a szaga, és másként viselkedik, mint azok, amelyeket a kölyök eddig megismert. Ebbe naz időszakban a nyugalom és az állandóság a legfontosabb. Még ha legszívesebben odarohannánk és rákiabálnánk az újonnan érkezett állatra, ha valami olyat tesz, ami nem tetszik, akkor is várjunk, ne reagáljunk agresszívan. Időbe telik a kiskutyának, hogy megismerje, megtanulja a házirendet, és megtanulja értelmezni új gazdája hanghordozását.

Hazaérkezés után, amint kezdi biztonságba érezni magát a kiskutyánk, egyre kíváncsibb lesz. Az első bemutatkozásra nyugodt, csendes környezetben kell sort kerítenünk. Ha lakásban fogjuk tartani, akkor először vigyük ki a kölyköt a szabadba, ha biztonságban érzi magát, akkor könnyíteni fog magán. Fokozatosan engedjük, hogy felfedezze az új környezetét, a kertet, a lakást vagy mindkettőt.