Kutya kiválasztása

Ha rászántuk magunkat a kutyavásárlásra és fajtatiszta kiskutya mellett döntöttünk, akkor következhet a jó tenyészet megkeresése, és a megfelelő kölyök kiválasztása az alomból. Csak megbízható helyről vásároljunk kölyköt! Soha ne csábuljunk el olyan hirdetésektől, amelyek többféle kutyafajtát kínálnak és folyamatosan vannak elérhető kiskutyák. Sajnos az ilyen helyekről származó kölykök gyakran betegségekkel fertőzöttek, és többnyire olyan borzalmas élményeken estek már túl, ami kitörölhetetlen emléket hagy bennük, alkalmatlanná téve őket arra, hogy jó társállat váljon belőlük.

A kiskutya kiválasztásakor mindig ragaszkodjunk ahhoz, hogy az anya kutyát szemügyre vehessük. Amennyiben tenyészeten belüli tenyészkannal történt a fedeztetés, úgy kérjük, hogy mindkét szülőt mutassák meg nekünk. Az anyaállat jelleme és viselkedése óriási mértékben befolyásolja a kölykeiét. A jó természetű szuka bizalommal van gazdáival szemben, hogy a látogatónak is megengedje, hogy kölykeit megérintsük vagy játszunk velük. Az az anyakutya, amelyik fél, hátrál, morog, vicsorít vagy bármiféle ideges viselkedést mutat, az idegrendszeri problémákra utalhat, és ezt a jellemvonásait továbbadhatja utódainak. Természetesen fele részben az apa is felelős a kölykök génjeiért, ezért fontos, hogy jó tenyésztőtől vásároljunk, aki kellő gondossággal választja ki a fedező kant: mit küllemben, mint viselkedési attitűdökben megfelelően szelektál.

Soha ne vegyünk olyan kiskutyát, amely nem domesztikált környezetből származik. A kutyakölyköknek szükségük van arra, hogy benyomásokat szerezzenek az emberi élet mindennapjairól, meg kell ismerkedniük az emberekkel, gyerekekkel és olyan ingerekkel, mint a háztartási gépek (porszívó, televízió, hifi), a járművek (autók, kerékpárok) zajai keltenek, és olyanokkal, amit a családi élet általános zsivaja jelentenek. A lelkiismeretes tenyésztők gondoskodnak arról, hogy jól szocializált környezetet biztosítsanak a kiskutyáknak, és ezen körülményekkel még az új környezetbe való kerülés előtt találkozzanak a kutyakölykök.

Soha ne vásároljunk kutyát hirtelen ötletektől vezérelve, és tartózkodjunk az olyan ajánlatoktól, amik az azonnali döntésre kényszerítenek minket (pl. most olcsóbb vagy több vevő vár a kiskutyára). Nagyon sok kölyökkutyát csak szánalomból vásárolnak meg, nem azért, mert ideális társállatnak ígérkezik.

A megfelelő kölyökkutyát kiválasztani nem ördöngösség csak nem a szívünkre, hanem az eszünkre kell hallgatnunk. Az alomból általában a legjobb az átlagos kölyköt kiválasztani. Sokan azt mondják, hogy a kölyök választotta ki őket, amikor hozzájuk szaladt, ellökve a többieket az útból, és magára irányítva a leendő gazdi minden figyelmét. Ez valójában nem igaz. Ez a kölyök jó választás lehet hozzáértő kutyatartó számára, aki megfelelően kordában tartja és leköti az energiáit és kellő hozzáértéssel és tapasztalattal tudja kézben tartani az ilyen kiskutyát. azt a kölyköt sem célszerű választani, amelyik nem figyel fel az idegenre, nem nyitott az újdonságokra, fél, az alom túlsó végébe húzódik, vagy az anyja és testvérei mögé bújik. Abból a kölyökkutyából lesz majd kiegyensúlyozott felnőtt kutya, amelyik örül, hogy új arcokat lát, tűri, hogy felemeljék, szívesen veszi a játékot, és nem ijed meg az olyan hirtelen zajoktól, mint például a taps.

Vásárlás előtt alaposan vizsgáljuk meg a kiskutyát:

- a szeme fényes és minden elváltozástól mentes legyen,

- a füleknek tisztáknak kell lenniük, a hallójárat ne legyen kipirosodva és ne legyen barna zsíros és kellemetlen szagú,

- a kutya szőrzete fényes és egészséges legyen, ha az ujjunkat végighúzzuk a a szőr között, láthatóvá válik a bőr kondíciója is,

- a szőrzetnek nem szabad semmiféle élősködő (tetű vagy bolha) nyomait mutatnia, és mentesnek kell lennie a pikkelyesedéstől ás a korpától is.

- a kölyök legyen jól táplált, de ne legyen túlságosan sovány vagy kövér sem,

- a légzése legyen egyenletes, ne köhögjön vagy fulladjon,

- amennyiben látjuk, úgy a kiskutya széklete legyen formált, és barna színű, ne legyen hasmenése,

- a kiskutya elhozatala után első dolgunk legyen, hogy felkeressük az állatorvosunkat, a későbbi egészségügyi problémák elkerülése miatt, még akkor is, ha a soron következő oltás még nem időszerű.

Ha felnőtt kutyát vásárolunk, akkor nézzünk utána az orvosi kórtörténetének. Figyeljünk a következőkre:

- vizsgáljuk meg az egészségi állapotát, küllemét, kondícióját, lelki állapotát!

- ivartalanítva van-e?

- mikor kapta meg a kötelező veszettség elleni oltást?

- nézzük meg az oltási könyvét, milyen védőoltásokat kapott eddig?

- átesett-e mostanában műtéten?

- mikor volt utoljára beteg, milyen betegségei voltak eddig?

- járjuk körbe a kutya szokásait például hogyan viselkedik kutyákkal, felnőttekkel, gyerekekkel, más állatokkal?

- vannak-e rossz szokásai?

- mielőtt elhozzuk a kutyát, ha lehetőség van rá, akkor vigyük ki egy közeli sétálóhelyre, parkba, utcára, így megvizsgálhatjuk, hogy idegen környezetben hogyan viselkedik.

Gazdát kereső kutyák az interneten:

http://www.allatbarat.com/

http://allatvedelem.com/

http://arvacska.hu/index.php/hu/

http://www.herosz.hu/

http://www.illatosut.hu/

http://www.lelenc.hu/

http://kutyamentoegyesulet.hu/

http://minimenhely.hu/

http://noeallatotthon.hu/

http://www.szentferenc.hu/

http://www.rex.hu/

http://www.tappancs.org/

További cikkek a témában: