Más állatokkal való ismerkedés

Macskák

Ha megfelelőképpen szembesítjük őket egymással, a kutya és a macska között jó kapcsolat alakulhat ki. A legtöbb nehézség abból adódhat, ha a kiskutyának megengedik, hogy üldözze a cicát, ami tönkreteszi a macska bizalmát a kutyakölyök pedig egyre érdekesebbnek találja ezt a tevékenységet. A macskának a kutyával való találkozása során biztosítsunk szabad utat, magaslatot, ahová szükség esetén visszavonulhat. A macskákban nagyon erős a menekülési ösztön, és mindig szükségük van menekülési útvonalra vagy biztos búvóhelyre. A legtöbb macska kezdetben fenntartással kezeli az új jövevényt, de elég hamar megjön az önbizalma ahhoz, hogy lemerészkedjen hozzá a padlóra. A legközelebbi szembesítésnél tartsuk vissza a kutyát, és vonjuk el a figyelmét jutalomfalattal.

A felügyelet mellett végzett szembesítéseket ismételni kell, hogy mindkét állat fokozatosan szokjon hozzá a másik jelenlétéhez. A macska eledelét és ivóedényét úgy kell elhelyezni, hogy a kutyakölyök ne férhessen hozzá, és meg kell akadályozni, hogy a kiskutya meglephesse a macskát akkor, amikor fokozottan sebezhető, például az alomtálca használata közben. Bár egyes fajtákkal adódhatnak nehézségek, mint például a kopók és  agarak, amelyekben fokozott az üldözési ösztön, általánosságban a macskák remekül kordában tudják tartani a kutyákat.

 Egyéb állatok

A kiskutyát meg lehet tanítani arra, hogy tiszteletben tartsa a család többi kedvencét, ha idejében bemutatjuk őket egymásnak. ahhoz hogy a kölyök elfogadja a „falka” részeiként a nyulakat, tengerimalacokat és egyéb élőlényeket, 12 hetes kora előtt meg kell ismernie őket.