Mennyibe fog kerülni?

Sokan udvariatlanságnak tartják az anyagiak firtatását, de komolyan mérlegelnie kell, vajon belefér-e a család költségvetésbe a kutyatartás. Fontos tudni, hogy a kiskutya tenyésztőtől való vásárlási költsége töredéke lesz annak, amelybe a kutya bele fog kerülni élete során.

Ha valakinek a vételár magasnak tűnik, ne feledkezzen meg arról, hogy a kutyatenyésztés komoly kockázatokat rejt, a tenyésztő számára nem kevés idő-, munka-, és anyagi befektetéssel jár. Mire egy szuka tenyészthetővé válik, tenyész minősítést kell szereznie, ill. egészségügyi szűréseken kell megfelelnie, és ahhoz, hogy eredményes tenyésszuka lehessen több kiállításon kell a korosztályának megfelelően minimum osztálygyőztes címet ill. championátusokat szereznie. A fedeztetés díja szintén nem elhanyagolható kiadás, egy komoly eredményeket elért, tenyésztésben bizonyított fedező kan fedezésének díja akár a többszöröse lehet egy kiskutya árának. Ezen kívül a tüzelő ill. vemhes szuka minőségi táplálása, állatorvosi vizsgálata, ellátása (progeszteron szint mérése, ultrahang vizsgálat, herpes vírus elleni oltása, esetleges - bizonyos fajtáknál kizárólag - császármetszéses szülés),  is nagyobb kiadásokkal jár. A megszületett kölykök egészségvédelme sem elhanyagolható (megfelelő hőmérséklet biztosítása, környezet tisztántartása, esetenként mesterséges táplálás tápszerrel, féregtelenítések, oltások). Nem szabad megfeledkezni a törzskönyv és a chip költségeiről sem. Ez csak hozzávetőleges felsorolása mindazoknak a tennivalóknak, amelyeket a tenyésztőnek kell biztosítania, mielőtt Önhöz kerül egy kutyakölyök.

Az örökbefogadás vagy vásárlás, a felszerelések és ivartalanítás kezdeti költségeit túl a kutya élelmezése és az évenkénti orvosi vizsgálatok, oltások is kiadással járnak, számolni kell azzal a kiadással is, ha a kutya megbetegszik vagy megsérül. Némely kutyafajták (uszkárok, schnauzerek, ill. a legtöbb terrier fajta) rendszeres nyírást vagy trimmelést igényelnek.

További cikkek a témában: