Milyen a jó tenyésztő?

- A kutyák érdekeit tartja szem előtt, nem pénzszerzés miatt tartja a kutyákat.

- Felméri, hová kerül a kiskutya - nem megfelelő körülmények közé nem ad kutyát, inkább megmondja a gazdi jelöltnek, hogy számára inkább egy másik fajta lenne megfelelőbb, vagy hogy esetleg az adott körülmények közé ő egyáltalán nem javasol kutyát.

- Tanácsokat ad a fajtával kapcsolatban, elmondja pozitív és negatív tapasztalatait is!

- A kiskutya sorsát a hazavitel után is figyelemmel kíséri, a kutya egész élete során kapcsolatban marad a gazdikkal, segíti őket, ha bármilyen kérdés, probléma merülne fel.

- Nem ad ki kiskutyát 8 hetes kora előtt, hiszen egy kutya számára a legmeghatározóbb szocializációs időszak élete első pár hónapja, így nagyon fontos, hogy az első 8 hétben az anyja és a testvérei közelében maradjon, hogy később ne jelentkezzen ennek hiányából adódó probléma.

- Lehetőséget ad az anya - és apakutya megtekintésére, megmutatja a szülők papírjai: törzskönyveit, tenyészminősítéseit, teljesítményfüzetet, champion bizonyítványokat,  egészségügyi szűréseket igazoló okmányokat (pl. könyök- és csípőízületi diszplázia, szívszűrést)

- Meg lehet tekinteni a kiskutyákat még az átadás előtt. Meg lehet nézni, hol nevelkednek (legyen igényes, barátságos), nem egy csomagtartóból adja el őket. Az első időszak meghatározó a kiskutyák számára, hiszen a későbbi életüket végigkísérik a kölyökkorban szerzett tapasztalataik, így az is, milyen környezetben töltötték az első két hónapot.

- Kiskutyát törzskönyvvel, chipezve, féreghajtva, kétszer oltva ad át. A felelős állattartás ezeknél a minimális követelményeknél kezdődik!

- Szerződést ír az adás-vételről.

- Nem olcsón ad el kiskutyát, hiszen kevés pénzből nemhogy az oltások ára, de a féreghajtás, a chipezés, a törzskönyv, az állatorvosi költség, a minőségi kölyöktáp ára sem jön ki.

- Maximum 2-3 fajtát tenyészt és nincsen otthon sok kutyája - így biztosítja a minőségi egyedeket.

- Idős kutyái is vannak, akik már nem hoznak le almokat, de továbbra is megmaradtak, mint társak, és nem csak addig tartott rájuk igényt, amíg "pénzt hoztak a házhoz".

- Előjegyzést vesz fel a kölykökre, így nem hoz le felesleges almokat, szaporítva ezzel a menhelyeken sínylődő kutyák számát.

Csak azt tudjuk tanácsolni, kerülje a szaporítókat, ha egyszerre nem akar/tudja kifizetni egy minőségi kutyakölyök árát, akkor figyelje a menhelyeket, fajtamentő szervezeteket, ahol rábukkanhat leendő társára. Ne azokat támogassa, akik kedvenc fajtája elkorcsosításából élnek.