Póráz, nyakörv, hám

A nyakörv és a póráz nélkülözhetetlen része a kutyafelszerelésnek. Választhatunk könnyű, kényelmes, bőrből vagy szövetből készült nyakörvet, vagy tetszetős vastagabb, vékonyabb fémet. A póráz legyen kényelmes, ne vágja a kezünket. A póráz hossza is kezelhető legyen, sétáltatáshoz ne válasszunk túl rövid, vagy túl hosszú pórázt. A kiereszthető és visszahúzható “Flexi” póráz, a korai időszakban lehet hasznos, amikor a kutyánknak több szabadságot szeretnénk adni, de nem bízunk abban, hogy szabadon merjünk engedni. Ez a póráz a későbbi időkben megnehezíti a kutya helyes pórázhoz, ill. sétáltatáshoz való szoktatását, ezért fontos, hogy ne a kényelmünk domináljon, hanem tanítsuk meg kutyánkat a helyes sétáltatásra, ill. minden helyzetben legyünk képesek póráz nélkül, kiszámíthatóan sétáltatni és szabadon visszahívni. A nyakörvet helyettesíthetjük hámmal is. 

Póráz fajtája

Tulajdonságai

Mikor használjuk?

Vezetőpóráz (hétköznapokban kell)

Puha, kényelmes textil - vagy bőrpóráz, maximum  1,5 méter hosszú legyen.

A kutya vezetéséhez az utcán. A lábnál követés tanításához.

Gyakorlópóráz (fiatal kortól szakképzett, gyakorlott kutyatréner irányítása mellett)

Puha kényelmes, a kutya méretéhez igazodó vastagságú (8-15 mm átmérőjű) 5 méter hosszú textil, vagy bőrpóráz.

A kutya idomításához: odahívás, laza póráz, irányváltoztatás, távolság tartása stb.

Vonópóráz (fiatal kortól szakképzett, gyakorlott kutyatréner irányítása mellett)

A kutya méretétől függően keskeny (3-8mm átmérőjű) textilkötés kézhurok nélkül.

A kutya húzza maga után a kötelet, a gazda nem (!) veszi kézbe. Kutya edzésre: odahívás, szabad futkározás, irányváltoztatás, távolság tartása, elérhetőség bizonyos távolságból (a kötél hosszától függően) is meg tudjuk állítani a kutyát.

Fojtópóráz

A póráz és a nyakörv egyben van, a nyakörv megszorul és fojt, ha a kutya előremegy és húz.

Jól nevelt, pórázon vezethető felnőtt kutyáknál praktikus, ha gyorsan meg akarjuk kötni őket. Kutyakiállításon felvezetéshez.

Flexi vagy rugós póráz

Műanyag ház, fékezővel és fixálóval, amelyből 3-8 m hosszú póráz húzható ki fajtától függően. A póráz vastagsága a kutya mérete alapján választható ki.

A póráz jól vezethető, beteg, tüzelő kutyáknál hasznos lehet, amikor muszáj megkötni, de nagyobb mozgásteret szeretnénk biztosítani.

Rövid póráz

Rövid, maximum 20-30 cm-es póráz kézhurokkal bőrből vagy textilből.

Jól nevelt kutyákat ennél fogva könnyű megragadni például kutyasport közben. Általában nagytestű, vagy óriás fajták vezetésében használatos.