Száraztápok

A legkényelmesebb és legtisztább táplálási forma. Lehet krokett, pehely, granulátum. Etethetjük eredeti száraz formájukban, vagy folyadékkal leöntve, így 10-15 perc alatt megduzzadnak és lágy, könnyen fogyasztható formát öltenek. A kölyök korának megfelelően áztassuk vagy nedvesítsük a tápszemeket.

A fiatalabb kölyköknek áztassuk, de az egészséges fogazat kialakulása érdekében folyamatosan csökkentsük az áztatás időtartamát. A tápot lehetőleg nedvesítve adjuk a habzsolás miatti félrenyelések elkerülése érdekében. Életkorától függően a kölyökkutyának naponta háromszori, előre meghatározott időpontokban történő etetésre van szüksége. Az eleséget mindig ugyanabban az etetőtálban, ugyanazon a helyen adjuk a kölyökkutyánknak. Ha azt nem fogyasztja el rövid időn belül, akkor ne hagyjuk előtte, hanem a következő etetési időpontban kínáljuk újra.

Az alul vagy túltáplálás megelőzése érdekében mindig tartsuk be a csomagoláson feltüntetett etetési útmutatót. Kerüljük az indok nélküli jutalomfalatok adását, mert azok nem elégítik ki a kölyökkutya táplálkozási szükségleteit. Táppal való etetéssel párhuzamosan ne adjunk kiegészítésként semmiféle ásványianyag - és vitaminkészítményt. Egy tál friss és tiszta ivóvíz mindig álljon a kölyökkutya rendelkezésére. A vizet rendszeresen cseréljük.

 Előnyök és hátrányok

Minden további nélkül lehetséges a kutyát egész életében késztáppal etetni, anélkül hogy bármilyen egészségi kockázatot vállalnánk. Ha hiszünk a reklámoknak, a magas tápértékű késztáppal még kiegyensúlyozottabb is lesz kedvencünk táplálása, mint a frissen elkészített és változatos ételekkel. Ami igaz: a táplálás mindkét formájának vannak előnyei és hátrányai is. A késztáp előnyei nyilvánvalóak: rendkívül idő- és energiatakarékos, tisztán etethető, egyszerűen tárolható, utazásra is könnyen magunkkal tudjuk vinni, szavatossági ideje hosszú, nem romlandó, és minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz.

Hátránya pedig az egyes összetevők intenzív ipari feldolgozása, amely szétrombolja némelyik természetes tápanyagot. Ezeket aztán szintetikus anyagokkal pótolják. Ezenkívül további adalékokat is tartalmaznak, például tartósítószereket, antioxidást, stabilizátort, állományjavítót, színezőanyagot, hogy a végtermék elnyerje a kívánatos külsejét, állagát és tartósságát. A prémium- és márkás tápok egyáltalán nem vagy kevesebb hozzáadott adalékokat tartalmaznak, mint az olcsóbb saját márkás, névtelen, ismeretlen termékek. Döntés előtt tájékozódjunk az összetevőkről, melyet a csomagoláson részletesen fel kell tüntetniük a gyártóknak, forgalmazóknak.