Szervrendszerek

Légzés

A mellkas üregének azt a részét, amelyet nem a szív foglal el, elsősorban a tüdő tölti ki. A rekeszizom és a törzs azon izmai, amelyek részt vesznek a légzésben, nagymértékű összehúzódására és kitágulására képesek.

Emésztés

A kutya erős állkapcsa és fogai képezik az emésztőrendszer első állomását. Miután a táplálékot megrágta, az a száj hátsó részébe kerül, onnan pedig a nyelőcsőbe. Eltérően az emberekétől, a kutyák nyelőcsövének fala erős, de rugalmas, így téve lehetővé nagyobb dolgok lenyelését. A gyomorban savakat és enzimeket termelő mirigyek vannak, amelyek segítik az emésztést. Ezt nevezhetjük az első állomásnak azelőtt, hogy a táplálék eltávozna a gyomori záróizmokon át a patkóbélbe, a vékonybél első részébe. Itt a perisztaltika – a beleket mozgató izmok összehangolt mozgása – révén halad tovább a táplálék. miután összekeveredik a máj és a hasnyálmirigy által termelt enzimekkel, a tápanyagok felszívódnak a véráramba. A folyadék visszaszivárgása után kerül a táplálék a vastagbélbe, ahol baktériumok segítik a melléktermékek kiválasztódását. Ezek végül távoznak a szervezetből.

Kiválasztás

A kiválasztó rendszer feladata, hogy a mérgező anyagokat és a bomlástermékeket kiválassza, és szabályozza a szervezet víztartalmát. A vesék szűrik ki az ártalmas anyagokat a vérből. Ezek után a húgyvezetéken át a folyadék a húgyhólyagba kerül, ahol az ürítésig elraktározódik. A kan péniszén, illetve a szuka hüvelyén keresztül kerül ki a testből a vizelet.

Szaporodás

A reproduktív rendszer biztosítja a kutya szaporodását. A kan heréiben termelődnek a spermiumok. A szuka petefészkei termelik a petéket, amelyek idővel a petevezetéken keresztül jutnak el a méhbe. A kutya méhe az embertől nagyon eltérő formájú: két méhszarvból áll, amelyeket a méhnyak kapcsol össze. A vemhesség alatt a magzatok úgy helyezkednek el sorban a méhszarvban, mint a borsószemek a borsóhüvelyben.

Keringés

A keringési rendszer biztosítja az alapvető táplálékot és az oxigén eloszlását a vérben és a nyirokrendszerben. a kutya keringése és a vér eloszlása a testben a kutya aktivitásának szintjétől függ. Az agy körülbelül 10%-át használja fel a szív által az érrendszerbe pumpált vérnek. Fokozott megterhelés esetén nagyobb mennyiségű vér kerül a szívbe és a vázizmokba, a magasabb oxigénellátás érdekében. A test különböző részeinek vérellátását az idegek és a hormonok szabályozzák.

Az idegrendszer és az agy

Az idegrendszer a test sok más mechanizmusát irányítja, többek között számon tartja az állat szükségleteit és környezeti igényeit. A kutya központi idegrendszerét az agy és a gerincvelő alkotja. A gerincvelő egészen a farok tövéig elnyúlik. A környezetből származó információkat, mint például a hideg – és a melegérzet vagy a kutya állapotának és helyzetének érzékelése, a bőr, az izmok és az ízületek idegi receptorai gyűjtik össze, és a gerincvelőn keresztül jutnak az agyba.

Hormonok

Az endokrin rendszer a hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek és szövetek működésén keresztül szabályozza a belső környezet állapotát. Az egész hormonrendszert az agyalapi mirigy felügyeli. A hormonok befolyásolják a stresszhelyzetekben való reagálást, az ivari aktivitást és a vércukorszintet, azaz közvetve befolyásolják az észlelhető viselkedést.