Találkozás emberekkel

Amikor a kutyák emberi közösségben élnek, van néhány nagyon fontos dolog, amit meg kell tanulniuk ahhoz, hogy sikeresen beilleszkedjenek. Régóta kutatják, hogyan tudják minimalizálni a valószínűségét annak, hogy a kutyák fóbiákat kapjanak és féljenek a mindennapi látványoktól, hangoktól és tevékenységektől. Mindez emberi szempontból is fontos, mert segít csökkenteni a kutyák agresszív viselkedésének gyakoriságát, és segít abban, hogy pozitívan gondoljunk a kutyatartatásra.

A kölyökkutyának meg kell tanulniuk az emberi élet összességét, és a nevelés során meg kell tanulniuk azt is, hogyan viszonyuljanak az emberekhez, akikkel összetalálkoznak életük során. Mindennek tetejében hozzá kell szokniuk a környezet látványához és hangjaihoz, amelyek egy emberi környezetben adódnak.

Néhány tanács a kölyökkutya neveléséhez:

- Törekedjünk arra, hogy a kutyakölyökkel a kapcsolata pozitív legyen, kerülje a fizikai konfrontációt.

- Ijesztő, hangos dolgokat fokozatosan ismertessük meg a kiskutyánkkal.

- Tegyünk lépéseket arra, hogy kölyökkutyánknak soha ne kelljen védtelennek éreznie magát se emberrel, se más kutyával vagy állattal szemben!

- Kerüljük, hogy a kölyökkutyánknak rossz tapasztalatai, negatív élményei legyenek! Ha a kutyakölyöknek rossz tapasztalata volt, ha valami megijesztette, biztosítsuk azt, hogy végigélje ugyanazt a helyzetet kellemesebb összefüggésben!