Tiltott ételek, hiedelmek

Sajt                

A kutyák a sajttól elveszítik a szaglásukat: nem igaz! A sajt fehérjét, kalciumot és a benne lévő zsír arányától függően több vagy kevesebb energiát tartalmaz. Némelyik sajt ugyanakkor meglehetősen sós. Ha kutya szereti és bírja is a sajtot, időnként nyugodtan adhatunk neki.

Nyers hús

A nyers hústól agresszívabb lesz a kutya: nem igaz! Ha a kutya nem maga ejtette el a zsákmányát, a nyers hús nem változtatja meg a viselkedését.

C-vitamin

A C-vitamin megakadályozza a növésben lévő kutya csontbetegségeit: nem igaz! Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a C-vitamin adásának semmiféle előnye nincs. Sőt, a C-vitamin-túladagolás hozzájárulhat a húgykőképződéshez.

Fokhagyma

A fokhagyma elűzi a bolhákat és a férgeket: nem igaz! A fokhagyma – a vöröshagymához hasonlóan -, ha túlzásba viszik, mérgező is lehet.

Csontok

Sok kalciumot tartalmaznak, edzik a rágóizomzatot, tisztán tartják a fogakat és kitűnő szórakozást jelentenek a kutyának. A legjobbak a marha csöves csontjai, a szegy és a bordák. A túl sok csont székrekedést okozhat. Ne adjunk csontot fog- és fogíny-,  vagy emésztési problémákkal küzdő kutyának.

Csokoládé

A csokoládé és más édességek számítsanak kivételes dolognak, de még jobb, ha egyáltalán nem kap belőlük a kutya. A felesleges kalóriákon kívül, amelyeket az emberhez hasonlóan zsírraktárakban tárol, a csokoládéban (különösen az étcsokoládéban) lévő teobromin mérgező is lehet a kutya számára.

Macskaeledel

A macskaeledel nem megfelelő a kutya számára. Más táplálék összetevőket kíván egy macska és egy kutya. Általában magasabb a fehérjetartalma, és hosszútávon emésztési gondokhoz vezet.

Avocado

Az avocado egy persin nevű összetevőt tartalmaz, ami egy gombaölő méreg. A nem allergiás emberekre veszélytelen, de nagyobb mennyiségben mérgező lehet a kutya számára. Amennyiben tart otthon avokádófát, akkor tartsa távol a kutyát a palántától, mert  a persin megtalálható a levelekben, magban és a szárban, ahogyan a termésben is. 

Szőlő

A szőlő és mazsola nem való a kutya étrendjébe. Noha még most sem pontosan ismert, hogy miért okoz vese rendellenességet a kutyáknál. Egy kis mennyiség is okozhat hányást, súlyosabb esetben letargiát vagy depressziót. Ezt megelőzendő érdemes a mazsolát lezárt edényben a szőlőt pedig olyan helyen tárolni, ahol a kutya nem érheti el.